Booktrailer

Let op!

Klik op de plaatjes voor een grotere/schermvullende afbeelding.

dinsdag 14 april 2015

Nog meer!




Ook al is de grootste aandacht voor Ferguut wel zo'n beetje uitgewoed, er zijn in de afgelopen periode hier en daar toch nog wel wat recensies verschenen.
Ziehier wat ik gevonden (en aangereikt gekregen) heb.


In de Paaseditie (nummer 1/2 2015) van het driemaandelijks tijdschrift Vrije Opvoedkunst van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst verscheen onderstaand artikel. 



De Nederlandse Bibliotheekdienst NBD/Biblion heeft t.b.v. de bibliotheken een mooie recensie geschreven:


De bibliotheken die Ferguut in hun collectie hebben gebruiken deze recensie in hun informatie over het boek.
Bovendien beveelt de NBD Ferguut ook aan als materiaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van vmbo, havo en vwo:


En tenslotte kreeg ik onderstaand mailtje van Cindy, redactie- en promotiemedewerker van De Vier Windstreken.


Beste Cindy,
Zoals afgesproken zend ik je de boekbespreking van *'FERGUUT' de ridder met het witte schild*. Ik heb deze vandaag in de facebookgroep vrijeschool geplaatst met het plaatje van de cover van het boek. Zijn er mooie boeken die je graag onder de aandacht wil brengen van onze facebookgroep, dan is dit mogelijk. Op dit moment heeft de groep bijna 1400 leden.

Hartelijke groet,
Marika

BOEKENVONDST 
*'FERGUUT’ de ridder met het witte schild* Illustraties door John Rabou en tekstbewerking door Ingrid Biesheuvel. Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN.
Dit keer heb ik wel een heel bijzonder boek voor jullie gelezen. Het stamt uit de 13e eeuw. Is lange tijd in de Universiteitsbibliotheek van Leiden zeer goed bewaard gebleven en heeft sinds kort weer het licht gezien in een prachtige nieuwe uitgave.. een hardcover met... goudfolie op linnen, mooi papier en een leeslint. De middeleeuwse tekst van dit boek is door Ingrid Biesheuvel op prachtige wijze vrij vertaald en John Rabou heeft bij deze tekst werkelijk schitterende tekeningen gemaakt.
Het boek heet *’FERGUUT’ de ridder met het witte schild* … een middeleeuws Arthurverhaal. Lijkt op het Parsivalverhaal … maar toch weer anders. Wanneer Ferguut, zoon van een herenboer en een moeder van adel, koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel langs ziet komen, besluit hij ridder te worden. Zijn vader is het hier niet mee eens en wordt boos. Hij wil zijn zoon als goede werkkracht op het land niet missen maar zijn moeder, die vele dappere ridders in haar familie telt, kan haar man overreden. En even later rijdt Ferguut op een snel paard, in de oude wapenuitrusting van zijn vader, rood van het roest, naar het hof. Hij wil Ridder van de Ronde Tafel zijn, de koning raad geven, hem tegen alle gevaar beschermen. Maar de overgang van een ploeger op het land naar een ridder op het hof is groot. Daar … aan het hof wordt hij, vanwege zijn lompheid en zijn onkunde met hoofse regels, bespot en uitgedaagd door hofmaarschalk Keye. Ferguut neemt deze uitdaging aan, met goedvinden van koning Arthur. Tijdens de avonturen die hij nu meemaakt verslaat hij vele onmogelijke tegenstanders, verovert hij het witte schild en ontmoet hij een schone jonkvrouw. Van naïeve jongeling van het land groeit hij uit tot een volwaardig ridder … van strijder naar edelmoedige.. en vindt de liefde… de schone jonkvrouw Galiene . Hij trouwt met haar en leeft nog lang en gelukkig. Het boek *’FERGUUT’ de ridder met het witte schild* doet verslag van het leerproces van een jong mens. Wat dat betreft heeft dit verhaal zijn zeggingskracht niet verloren, want ook de metamorfose van de huidige jonge mens gaat niet zonder slag of stoot. Vanwege zijn diepe zeggingskracht is dit Arthurverhaal een tijdloos juweeltje. Zeer de moeite waard om te lezen voor zowel jong als oud.



donderdag 26 februari 2015

De oogst van februari

Het resultaat van het prettige gesprek met Mariëlle Oussoren van het Reformatorisch Dagblad stond op zaterdag 21 februari in de krant.
En ze had voorwaar niet overdreven. Het begon al op de omslag van de bijlage Puntkomma. Een mooie binnenkomer zou ik zeggen, met op pagina 4 en 5 het artikel zelf.






Een paar dagen later stond het artikel ook in de online-kiosk van het RD:


En ondertussen verschenen er weer verschillende recensies op internet. Hieronder een opsomming van wat ik gevonden heb. 

www.jaapleest.nl: http://tinyurl.com/nhs5a5u

Friso uit groep 6 van basisschool de Wegwijzer geeft Ferguut een 9. Yeahh!!


JufMalmberg tipt Ferguut als (voor)leesmateriaal voor in de klas:


Boekhandel van Kemenade & Hollaers in Breda geeft Ferguut 5 sterren ("echt een juweel van een boek"):


Het lifestyle-magazine over Noord-Nederland vindt de illustraties schitterend, in middeleeuwse stijl met een moderne "twist":

http://www.noorderland.nl/boekenkast/ (even doorscrollen naar beneden)

De eerste recensie die in het buitenland verscheen (België) was daarentegen, laten we zeggen, neutraal:



Wordt vervolgd?



woensdag 4 februari 2015

Drie maanden later...

Het is nu bijna drie maanden geleden dat Ferguut verscheen.
De presentatie op 9 november was zeer feestelijk en erg druk bezocht. Velen hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun boek op die dag op te komen halen.
De ontvangst van Ferguut was dermate positief en enthousiast, dat de eerste druk al na twee-en-halve maand was uitverkocht.
Gelukkig heeft de uitgever besloten tot een tweede druk, die een dezer dagen in de winkels zal liggen.
In kranten, tijdschriften en vooral ook op internet, b.v. op verschillende boekenblogs en op Youtube, is er veel aandacht geweest voor het boek. Hieronder geef ik een opsomming van alle mij bekende artikelen en recensies die in die eerste drie maanden in de media verschenen zijn. 
Zoveel mogelijk in chronologische volgorde.









Op Bol.com verscheen deze review:

4 van de 5 stemmers vond deze review nuttig
Klantbeoordeling: 5 van de 5 sterren Prachtige platen en prachtige tekst!
MarjoleineH Ik raad dit product aan
30-39 jaar | Den Hoorn
20 november 2014
Wat een geweldige combinatie van verhaal en illustraties! De kleurrijke platen zijn zo mooi dat je er uren naar kunt kijken en steeds nieuwe dingen en details blijft zien en het verhaal is zeer goed geschreven, blijft bij het origineel in de buurt, maar is heel toegankelijk voor (oudere) kinderen en volwassenen. Aanrader voor jonge en oude fans van de verhalen rond Koning Arthur en zijn ridders!
Pluspunten:
Leerzaam, Mooi vormgegeven, Spannend