Ook al is de grootste aandacht voor Ferguut wel zo'n beetje uitgewoed, er zijn in de afgelopen periode hier en daar toch nog wel wat recensies verschenen.
Ziehier wat ik gevonden (en aangereikt gekregen) heb.
In de Paaseditie (nummer 1/2 2015) van het driemaandelijks tijdschrift Vrije Opvoedkunst van de Vereniging voor Vrije Opvoedkunst verscheen onderstaand artikel.
De Nederlandse Bibliotheekdienst NBD/Biblion heeft t.b.v. de bibliotheken een mooie recensie geschreven:
De bibliotheken die Ferguut in hun collectie hebben gebruiken deze recensie in hun informatie over het boek.
Bovendien beveelt de NBD Ferguut ook aan als materiaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van vmbo, havo en vwo:
En tenslotte kreeg ik onderstaand mailtje van Cindy, redactie- en promotiemedewerker van De Vier Windstreken.
Beste Cindy,
Zoals afgesproken zend ik je de boekbespreking van *'FERGUUT' de ridder met het witte schild*. Ik heb deze vandaag in de facebookgroep vrijeschool geplaatst met het plaatje van de cover van het boek. Zijn er mooie boeken die je graag onder de aandacht wil brengen van onze facebookgroep, dan is dit mogelijk. Op dit moment heeft de groep bijna 1400 leden.
Hartelijke groet,
Marika
BOEKENVONDST
*'FERGUUT’ de ridder met het witte schild* Illustraties door John Rabou en tekstbewerking door Ingrid Biesheuvel. Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN.
Dit keer heb ik wel een heel bijzonder boek voor jullie gelezen. Het stamt uit de 13e eeuw. Is lange tijd in de Universiteitsbibliotheek van Leiden zeer goed bewaard gebleven en heeft sinds kort weer het licht gezien in een prachtige nieuwe uitgave.. een hardcover met... goudfolie op linnen, mooi papier en een leeslint. De middeleeuwse tekst van dit boek is door Ingrid Biesheuvel op prachtige wijze vrij vertaald en John Rabou heeft bij deze tekst werkelijk schitterende tekeningen gemaakt.
Het boek heet *’FERGUUT’ de ridder met het witte schild* … een middeleeuws Arthurverhaal. Lijkt op het Parsivalverhaal … maar toch weer anders. Wanneer Ferguut, zoon van een herenboer en een moeder van adel, koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel langs ziet komen, besluit hij ridder te worden. Zijn vader is het hier niet mee eens en wordt boos. Hij wil zijn zoon als goede werkkracht op het land niet missen maar zijn moeder, die vele dappere ridders in haar familie telt, kan haar man overreden. En even later rijdt Ferguut op een snel paard, in de oude wapenuitrusting van zijn vader, rood van het roest, naar het hof. Hij wil Ridder van de Ronde Tafel zijn, de koning raad geven, hem tegen alle gevaar beschermen. Maar de overgang van een ploeger op het land naar een ridder op het hof is groot. Daar … aan het hof wordt hij, vanwege zijn lompheid en zijn onkunde met hoofse regels, bespot en uitgedaagd door hofmaarschalk Keye. Ferguut neemt deze uitdaging aan, met goedvinden van koning Arthur. Tijdens de avonturen die hij nu meemaakt verslaat hij vele onmogelijke tegenstanders, verovert hij het witte schild en ontmoet hij een schone jonkvrouw. Van naïeve jongeling van het land groeit hij uit tot een volwaardig ridder … van strijder naar edelmoedige.. en vindt de liefde… de schone jonkvrouw Galiene . Hij trouwt met haar en leeft nog lang en gelukkig. Het boek *’FERGUUT’ de ridder met het witte schild* doet verslag van het leerproces van een jong mens. Wat dat betreft heeft dit verhaal zijn zeggingskracht niet verloren, want ook de metamorfose van de huidige jonge mens gaat niet zonder slag of stoot. Vanwege zijn diepe zeggingskracht is dit Arthurverhaal een tijdloos juweeltje. Zeer de moeite waard om te lezen voor zowel jong als oud.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten